خوش آمدید

به بهانه روز جهانی هاری

موضوعات : Medical-Advice, Event-of-day

28سپتامبر بعنوان روز جهانی هاری نام گذاری شده و هر ساله سازمانهای ذیربط سعی درافزایش آگاهی  افراد جامعه درمورد بیماری هاری دارند.

هاری بیماری ویروسی است که موجب التهاب مغزی حاد می‌شود. ویروسی از خانواده رابدو ویریده این بیماری را ایجاد می‌کند. این ویروس در تمام حیوانات خون‌گرم از جمله انسان می‌تواند ایجاد بیماری کند. ویروس از بزاق حیوان مبتلا به هاری و محل گازگرفتگی وارد بدن شده در ماهیچه‌ها به سمت اعصاب انتهایی می‌رود و شروع به تکثیر می‌نماید.


رییس سازمان جهانی بهداشت حیوانات می‌گوید: «تا ۷۰ هزار کودک هستند که هر سال به طور دردناکی می‌میرند و رسانه‌ها آن را پوشش نمی‌دهند اما وقتی بیماری مرس ۲۰۰ آدم پیر را می‌کشد به آن توجه می‌شود.»

 

در گزارشی که «اتحاد جهانی علیه هاری» در سال ۲۰۱۵ منتشر کرده نشان می‌دهد سالانه حدود ۵۹،۰۰۰ نفر در جهان با ابتلاء به این بیماری عفونی در اثر گازگرفتگی سگ جان خود را از دست می‌دهند.

 

حدود ۴۰ درصد جان‌باختگان هاری زیر سن پانزده سالگی دچار گازگرفتگی می‌شوند. مبتلایان اغلب کودکانی هستند که شاید بدون ترس یا آگاهی به طرف سگ‌های آلوده رفته باشند. از آنجا که بسیاری از کودکان پس از گاز گرفته شدن قادر به توضیح حادثه برای والدین نیستند، این نگرانی برای سازمان‌های بهداشتی وجود دارد که آمار واقعی مرگ بسیار بالاتر از آمار رسمی باشد.

 

در گزارش «اتحاد جهانی علیه هاری» که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد مرگ و میر سالانهٔ ناشی از هاری در ایران بین ۲۰ تا ۹۰ نفر اعلام شد. در این گزارش سرانه ابتلاء به هاری در یکصدهزار نفر جمعیت در ایران بین ۰٬۰۳۸ تا ۰٬۱۹ عنوان شده است. همچنین آمار و ارقام ارائه‌شده از سوی مقام‌های بهداشتی ایران نشان می‌دهد تعداد ابتلاء و مرگ و میر ناشی از هاری انگشت‌شمار است و به گفته آن‌ها این بیماری در ایران تقریباً ریشه‌کن شده است. به گفته رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، سالانه میلیاردها ریال صرف پیشگیری از بیماری هاری در ایران می‌شود و «کمتر بیماری واگیر در کشور وجود دارد که به اندازه این بیماری برای آن هزینه شود».

 

کشورهای بدون هاری (سبز رنگ) از سال ۲۰۱۰

 

نکات قابل توجه درمورد بیماری هاری:

 

بیماری هاری در حیوانات اهلی ووحشی در نقاط مختلف کشور وجود دارد.مخزن اصلی هاری درایران گوشتخواران وحشی می باشدکه سبب ابتلاء سگ وحیوانات اهلی بخصوص دام ها می شود.

بیماری هاری به دنبال گزش توسط حیوانات هار به انسان منتقل می شود و مهمترین راه انتقال بیماری هاری از طریق گاز گرفتگی وخراش توسط حیوانات می باشد.

بیشترین هزینه مربوط به بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن ،صرف پیشگیری از هاری می گردد.

در صورت مراجعه به موقع موارد حیوان گزیدگی وانجام درمان پیشگیری آنها این بیماری به سادگی قابل پیشگیری است.

با افزایش آگاهی عمومی می توان خطر ابتلاء به هاری را درمیان موارد حیوان گزیده کاهش داد.

مهار بیماری هاری با مشارکت همگانی امکانپذیر است.

 


 

پیام های بهداشتی جهت مهار بیماری هاری:

 

از آزار  واذیت حیوانات پرهیزکنید زیرادرصورت گزش احتمال ابتلاء به هاری وجود دارد.

برای پیشگیری از ابتلاء به هاری بلافاصله پس از مجروح شدن توسط حیوانات به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید.

درصورت گزش توسط هر حیوانی احتمال خطر ابتلاء به بیماری هاری را فراموش نکنیدوآن راجدی بگیرید.

شستشوی محل حیوان گزیدگی اولین قدم جهت پیشگیری از ابتلاءبه بیماری هاری است.

از نزدیک شدن به سگ ها بپرهیزید زیرا بیشترین موارد حیوان گزیدگی توسط سگ می باشد.

از تحریک سگ ها وگربه ها بپرهیزید، زیرا شایع ترین موارد حیوان گزیدگی  و هاری توسط آنها ایجاد شده وخطر ابتلاء به هاری وجود دارد.

در صورت نگهداری سگ وگربه ، نسبت به واکسینه نمودن آنها اقدام نمایید.

بیشترین موارد گزش درمناطق روستایی اتفاق می افتد لذا با قلاده گذاری ومهار سگ ها می توان از صدمه به مردم پیشگیری کرد.



کپی
لینک اشتراک گذاری

  • 1702
  • 0