خطر مصرف کم سبزی و حبوبات و میوه در ایران

موضوعات : Medical-Science

نتایج یک تحقیقبین المللی که با همکاری گروه از محققان و دانشمندان ایرانی درباره تاثیر تغذیه در مرگ‌ ناشی از بیماری‌های قلبی-متابولیک (بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت و سکته‌های مغزی) در بیست کشور خاورمیانه و شمال آفریقا انجام شده، نشان می‌دهد که فشار خون مهمترین عامل مرگ در اثر این بیماری ها در تمام این کشورها است.


در تمام این کشورها، بیماری‌های قلبی-متابولیک عامل نزدیک به نیمی (۴۳%) از مرگ‌های زودرس (زیر هفتاد سال) است.

در ایران هم فشار خون بالا (بالای ۱۱۵) مهمترین عامل خطرساز و باعث مرگ ۲۰۳۵نفر در ازای هر یک میلیون نفر جمعیت است.

تغذیه نامناسب در ایران دومین عامل خطر ساز برای مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی-متابولیک (۱۹۷۶مورد در میلیون) است.اضافه وزن و چاقی، کلسترول بالا و قند خون بالا در رده‌های بعدی قرار دارند.

در میان عوامل تغذیه‌ای، مصرف کم غذاهای محافظ مثل سبزیجات و حبوبات، میوه و غذاهای دریایی و غلات سبوس‌دار بیشتر از بقیه در ایجاد بیماری‌های قلبی-متابولیک نقش دارند.

علاوه بر این نمک زیاد و اسیدهای چرب ترانس (روغن نباتی جامد) هم در میان عوامل تغذیه‌ای هستند که باعث ایجاد این بیماری‌ها در ایرانیان می‌شوند.

این تحقیق نشان داد که در تمام این کشورها زنان در تمام گروه‌های سنی ضریب توده بدنی(BMI)و کلسترول تام بیشتری از مردان دارند، اما از نظر فشار خون و قند خون تفاوتی بین زنان و مردان وجود نداشت.

تنها تفاوت قابل ملاحظه از نظر تغذیه در بین زنان و مردان این است که مردان به طور کلی بیشتر از زنان نمک مصرف می‌کنند.

اما در مجموع مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی-متابولیک در مردان بیشتر از زنان است و یکی از مهمترین دلایل آن تغذیه نامناسب است.

 

عوامل خطرساز در بیماری‌های قلبی و دیابت در بین ایرانیان و میزان مرگ ناشی از آنها در میلیون نفر

 

فشارخون بالای ۱۱۵

۲۰۳۵(۱۸۲۹-۲۲۴۴)

تغذیه نامناسب

۱۹۷۶(۱۸۹۰-۲۰۶۴)

اضافه‌وزن-چاقی (BMI>۲۳±۱)

۶۷۰(۶۰۸-۷۳۱)

کلسترول بالای ۴

۶۳۰(۴۹۶-۸۰۹)

قند خون ناشتای بالای ۵.۳

۵۸۹(۵۲۷-۶۵۳)

مصرف سبزیجات و حبوبات کمتر از روزی ۴۰۰گرم

۴۵۵(۴۰۸-۵۰۲)

مصرف غذاهای دریایی و امگا-۳کمتر از روزی ۲۵۰گرم

۴۴۴(۳۸۷-۵۰۱)

مصرف میوه کمتر از روزی ۳۳۰گرم

۴۴۴(۴۰۰-۴۹۲)

مصرف غلات سبوس‌دار کمتر از روزی ۱۲۵گرم

۴۲۹(۳۹۲-۴۶۸)

مصرف نمک (سدیم) بالای روزی دو گرم

۳۸۸(۲۴۴-۵۳۴)

چربی ترانس

۳۱۵(۲۷۶-۳۵۱)

مصرف مغزدانه و دانه‌ها کمتر از روزی ۱۶.۲گرم

۳۱۱(۲۷۱-۳۵۴)

گوشت‌های فراوری شده

۹۶(۷۷-۱۱۵)

نوشیدنی‌های حاوی قند

۲۰(۱۴-۲۶)

گوشت قرمز بیشتر از روزی ۱۴.۳گرم

۱۰(۸-۱۲)

 

 



کپی
لینک اشتراک گذاری

  • 3312
  • 0