به بهانه روز جهانی قلب

29سپتامبر برابر با 7 مهر ماه روز جهانی قلب است. هر سال فدراسیون جهانی قلب و سازمان بهداشت جهانی به مناسبت این روز با یک شعار خاص، مردم را نسبت به سلامت قلب خود حساس می کنند.


همه ما می دانیم که مصرف غذاهای چرب و پر نمک، استعمال سیگار و ورزش نکردن و استرس می تواند احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد.با این وجود پزشکان و متخصصان در پی یافتن سرنخ های جدیدی هستند که خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهنداز جمله این عوامل که هر کدام در سلامت قلب تاثیر بسزایی دارند،عبارتند از :

 

نوع گروه خون و تاثیرات آن بر سلامت قلب

 

نیمی از جمعیت جهان دارای سه نوع گروه خونیA،BوABهستند و تحقیقات نشان داده است که افراد دارای این نوع گروه های خونی کمی بیشتر از افراد دارای گروه خونیOدر معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی قرار دارند.

افراد دارای گروه خونی  Aحدود 5 درصد ، گروه خونیBحدود 11 درصد و گروه خونیABحدود 23 درصد بیشتر از گروه خونیOدر معرض خطر هستند.بررسی ها نشان می دهد در افراد دارای گروه خونیOجریان خون به نحو بهتری صورت می گیرد و احتمال لخته شدن خون و در نهایت ابتلا به بیماری قلبی کاهش می یابد.

 

خواب و تاثیرات آن بر سلامت قلب

 

دو اختلال مربوط به خواب وجود دارد که به افراد آسیب می زند و ممکن است باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و یا بدتر شدن آنها شود. این دو اختلال عبارتند از، کمبود خواب و آپنه خواب (sleep apnea)

 

1-کمبود خواب: کمبود خواب و یا خواب با کیفیت پایین می تواند به مرور زمان باعث افزایش احتمال مشکلات مزمنی مانند بیماری های قلبی شود. مقدار خواب لازم برای هر کس بستگی به سن، میزان فعالیت، سلامت و کنترل اعصاب و هیجانات وی دارد؛ ولی در هر حال، حداقل 6 تا 8 ساعت خواب در هر شبانه‌روز برای هر فرد لازم و ضروری است تا بدن بتواند فعالیت معمول خود را داشته باشد. محققان دریافته‌اند افرادی که کمتر از 5 ساعت در شبانه‌روز می‌خوابند 30درصد بیشتر از افرادی که 8 ساعت خواب دارند در معرض خطر بیماری‌های قلبی هستند، زیرا خواب کم موجب ایجاد صدمات و اختلالاتی در هورمون‌ها، میزان قند خون و فشار خون می‌شود.

 

2-آپنه خواب:آپنه خواب یکی از شایع ترین دلایل خروپف های بلند و آزار دهنده است که در طول شب ممکن است به طور موقت و در بازه های زمانی کوتاه، باعث متوقف شدن تنفس شود. بیش از 83 درصد از بیماران قلبی با آپنه خواب مواجه هستند.

 

در رایج ترین اشکال انسداد ناشی از آپنه خواب، بافت نرم قسمت بالایی دهان و پشت گلو به طور کامل راه هوایی را مسدود می کند. سطح پایین اکسیژن موجود در خون باعث می شود که مغز به بدن دستور بدهد که "نفس بکش". این سیگنال باعث بیدار شدن فرد شده و یا باعث با دهان باز نفس کشیدن فرد می شود. همچنین این سیگنال باعث ترشح همان هورمون های استرس و واکنش های عصبی می شود که در حین عصبانیت و یا وحشت زدگی ایجاد می شود. در نتیجه قلب سریعتر زده و فشار خون بالا می رود که می تواند سلامت قلب را به خطر بیاندازد و خطر التهاب و همچنین لخته شدن خون را افزایش دهد.

 

بررسی دانشمندان نشان داده است که عدم درمان آپنه خواب، به شدت با ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مرتبط استافراد مبتلا به آپنه مخصوصا افراد مسن، در صورت درمان این مشکل به میزان زیادی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را در خود کاهش می دهند.

 

اگر با صدای بلند خروپف می کنید و اگر در طول روز نیز احساس خستگی می کنید حتما برای بررسی آپنه خواب به پزشک مراجعه کنید

 

داشتن وزن مناسب، اما شکم بزرگ و تاثیرات آن بر سلامت قلب

 

اخیرا یک تحقیق ثابت کرده است افرادی که در عین داشتن وزن مناسب دارای شکم بزرگی هستند، حتی بیش از افراد کاملا چاق در معرض خطر حملات قلبی هستند، زیرا نسبت دور کمر به باسن شان زیاد است.

اگر دچار چاقی در ناحیه شکمی هستید، حتما نسبت به رفع آن بیندیشید و اقدام کنید.

 

یائسگی زودرس و تاثیرات آن بر سلامت قلب

 

دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که خانم هایی که قبل از سن 46 سالگی  می شوند، دو برابر بیش از افرادی که به موقع به یائسگی می رسند، دچار مشکلات قلبی می شوند.

 

شیفت کاری و تاثیرات آن بر سلامت قلب

 

افرادی که در شیفت های کاری مختلف فعالیت می کند، 23 درصد بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی هستند، زیرا این شیفت کاری ها مخصوصا در شب، شدیدا ریتم شبانه روزی بدن(ساعت بیولوژیک بدن)را به هم می ریزد.

 

کمبود ویتامینD،امگا 3 و ویتامین و تاثیرات آن بر سلامت قلب

 

تحقیقات دانشگاه کپنهاک نشان داده است کمبود ویتامین د باعث ابتلا به بیماری قلبی و در موارد شدید منجر به مرگ خواهد شد.بنابراین با تنظیم برنامه غذایی مناسب و دریافت کافی نور آفتاب و سطح ویتامینDاز بسیاری از موارد می توان از بیماری های قلبی و عروقی جلوگیری کرد.

 

همچنین مصرف امگا 3 و ویتامین‌ها در پیشگیری از بیماری‌های قلبی نقش بسیار بالایی دارد. تحقیقات نشان داده است افرادی که 5 وعده یا بیشتر در ماه ماهی تن، ماهی آزاد یا ماهی‌های دیگر مصرف می‌کنند حدود 3/2 درصد شدت ضربان قلب آنها در زمان عادی آهسته‌تر است و این اثرات ناشی از امگا 3 موجود در ماهی است.

 

 

اگرچه گاهی این عوامل غیرقابل تغییرند مانند نوع گروه خونی و یا سن یائسگی، اما باقی موارد با مدریت ، کنترل و از بین بردن هر یک از این عوامل می توان از بروز علائم بیماری های قلبی و به خصوص حمله قلبی پیشگیری نمودهدر نتیجه زندگی با کیفیتی را تجربه نمود.



کپی
لینک اشتراک گذاری

  • 1560
  • 0